3 Ocak 2008 Perşembe

Safra Kesesi Nedir? Op.Dr. Mehmet KAPLAN anlatıyor

SAFRA KESESİ TAŞI NEDİR, NASIL OLUŞUR, TEDAVİSİ NASILDIR?

Yrd. Doç. Dr. Mehmet KAPLAN
Genel Cerrahi Uzmanı
Bahçeşehir Üniversitesi, Tıp Fakültesi
Medical Park Gaziantep Hastanesi

Gaziantep Medical Park Hastanesi Cerrahlarından Yrd.Doç.Dr. Mehmet KAPLAN Safra Kesesi ve taşları ile ilgili şu bilgileri veriyor;
Safra kesesi karaciğer alt yüzüne yapışık armut şeklinde bir organdır. Tam dolduğu zaman 50 ml safra alır. Karaciğerden salgılanan safra kanallardan geçerek safra kesesine gelir ve burada konsantre edilir ve bekler. Yemek yendiği zaman safra kesesi kasılır ve konsantre safra ince barsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine yardım eder.



TAŞ NASIL OLUŞUR? Safra kesesi taşları Kolestrol ve Pigment taşları olarak ikiye ayrılır. Kolestrol taşları mekanizması tam belli olmayan bir nedenle kolestrolun safra kesesi içine çökmesi nedeni ile oluşurlar. Pigment taşları koyu renkli taşlardır ve genelde siroz, safra yolları tıkanıklığı, kan yıkımı olan hastalıklarda görülür.


BESLENME, CİNSİYET, YAŞ, KALITIM GİBİ ETKENLERİN ROLÜ VAR MI?
Safra kesesi taşları bayanlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görülür. 40 yaş üzerindeki her 8 bayandan birinde safra kesesi taşı görülür. Beyaz tenli ve kilolu bayanlarda görülme sıklığı daha fazladır.

TAŞIN VUCUDA ZARARI NEDİR? NELERE YOL AÇABİLİR?
Hayati tehdit terimini özellikle kullanıldığını belirten Opr. Dr. Mehmet KAPLAN, Çünkü çalışmalar göstermektedir ki; taş hastalığı olanların %60-80’inde komplikasyon dediğimiz ve sonuçları gerçekten üzücü olan yan etkiler görülür diyor ve ekliyor:
Taşlı safra kesesinin iltihabı sonucu kesenin delinmesi ile safra ve cerahatin karın boşluğuna dökülmesi ameliyat edilmediği taktirde ölümle sonuçlanan bir durumdur. Yine küçük taşların ana safra kanalına kaçmaları ve bu kanalın kalem ucu kadar olan alt ucunu tıkamaları sonucu oluşan tıkanma sarılığı veya cerrahi sarılık acil tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen bir diğer durumdur.
Yine safra kesesindeki küçük taşların ana safra kanalının alt ucunda pankreas bezine ait kanalı tıkamaları sonucu oluşan pankreatit de tedavi edilmediğinde %50 ölümle sonuçlanır.
Bir başka önemli husus da safra kesesi kanserleridir. Bu kanserlerde %95 oranında kesede taş mevcuttur. Buda safra kesesi kanserleri ile safra kesesi taşları arasında çok sıkı bir ilişkinin var olduğunu göstermektedir.

SAFRA KESESİ TAŞLARININ BELİRTİLERİ:
Bu hastalarda her hangi bir hastalığa özel olmayan; karın ağrıları, hazımsızlık, şişkinlik, ekşime, yanma gibi sindirim sistemine ait yakınmalar olur.
Bazen hastalarda omuz ve sırt ağrıları uzun yıllar romatizma zannedilerek tedavi edilir. Eskiler buna safra kesesi romatizması derlerdi. Doğrusu hiçde haksız değillerdi. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de çok sık rastlanan bir yanılgı safra kesesi hastalarının kalp hastalığı varmışçasına değerlendirilip tedavi edilmeleridir. Burada gerçekten mevcut olan safra kesesi ile kalp koronerleri arasındaki refleks cevap kese hastalığının kalp hastalığı bulguları ile ortaya çıkmasına yol açar. Bunlardaki göğüs ağrıları, sıkıntı, hatta elektrokardiografideki bozukluklar enfarktüs zannedilir. Bunlara uzun yıllar kalp ile ilgili tetkik ve tedaviler uygulanır, oysa safra kesesi kalbi denilen bu sıkıntılar safra kesesinin çıkartılması ile son bulur.

İLAÇLA TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Hayır, safra kesesi taşlarının ilaç tedavisi yok. Tek tedavi ameliyattır.

AMELİYATIN ALTERNATİFİ VAR MI?Alternatif yok. Ameliyat olmak şarttır.

AMELİYAT EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE SONUÇLARI NELERDİR? ÖLÜM NEDENİ OLUR MU?Taşlı safra keseleri ameliyat edilmediği takdirde tıkanıp , şişebilir ve delinebilir. Tıkanma sarılığı ve buna bağlı karaciğerin bozulmasına neden olabilir. Uzun süre safra kesesinde taş olan hastalarda safra kesesinde kanser gelişme riski vardır, bu saydığımız komplikasyonların hepsi olüm nedeni olabilir. En çok korkulan komplikasyon, taşın safra kesesinden safra yoluna düşerek pankreasın ağzını tıkaması ve pankreatite neden olmasıdır ve ölüm riski çok fazladır.

Günümüzde safra kesesi ameliyatı kapalı (laparoskopik) olarak yapılmaktadır. Ortalama 30 dakikada ameliyat bitiyor ve hasta 1 gece hastanede kalıyor ya da aynı günün akşamı taburcu oluyor. Hastanın karnında kesi olmadığı için ameliyat sonrası ağrı ve sızı olmuyor ve hemen normal hayatına başlayabiliyor.

Safra kesesinde taşı olan herkese komplikasyon gelişmeden biran önce ameliyat öneriyoruz.

Safra kesesi ameliyat videosu

<style>.ig-b- { display: inline-block; }
.ig-b- img { visibility: hidden; }
.ig-b-:hover { background-position: 0 -60px; } .ig-b-:active { background-position: 0 -120px; }
.ig-b-v-24 { width: 137px; height: 24px; background: url(//badges.instagram.com/static/images/ig-badge-view-sprite-24.png) no-repeat 0 0; }
@media only screen and (-webkit-min-device-pixel-ratio: 2), only screen and (min--moz-device-pixel-ratio: 2), only screen and (-o-min-device-pixel-ratio: 2 / 1), only screen and (min-device-pixel-ratio: 2), only screen and (min-resolution: 192dpi), only screen and (min-resolution: 2dppx) {
.ig-b-v-24 { background-image: url(//badges.instagram.com/static/images/ig-badge-view-sprite-24@2x.png); background-size: 160px 178px; } }</style>
<a href="http://instagram.com/dr.mehmet_kaplan?ref=badge" class="ig-b- ig-b-v-24"><img src="//badges.instagram.com/static/images/ig-badge-view-24.png" alt="Instagram" /></a>

2 yorum:

Unknown dedi ki...

hastalarınızın anestezi tercihi nedir? (genel veya epidural ) sayfanız çok güzel ve açıklayıcı başarılar dilerim

Tiger dedi ki...

Doktor bey, Peki bu safra kesesi alindiginda, Bunun gorevini ne goruyor. Yani hastanin vucudunda Safra kesesinin bulunmamasi hastada farkli yan etkilere veya eksikliklere sebebiyet veriyormu.

Yakinim olan birisinde safra kesesi tasi oldugu tespit edildi ve su anda gercekten ne yapicagimizi tam tespit edemedik. Siz ilac tedavisinin degil ameliyatin kesin cozum oldugunu belirtmissiniz.

Yapmis oldugunuz bu blogdan dolayida tesekkurlerimi iletmek isterim ayni zamanda..